Activități 2023-2024
Elevii claselor a X- a și a XI- a D au sărbătorit Ziua Europei alături de funcționari ai Parlamentului European, absolvenți cu acte în regulă ai Colegiului nostru. Semnificația și importanța Zilei de 9 Mai a fost pe larg dezbătută într- un dialog al ambasadorilor juniori și seniori cu domnul Bogdan Rogin, consilier PE.
Sesiunea outdoor PREAMBUL LA ZIUA EUROPEI le- a permis ambasadorilor juniori de la Colegiul Național ” Traian Lalescu” Reșița, școală- ambasador a Parlamentului European, să împărtășească claselor a 9- a și a 10- a valorile individuale și universale ale democrației europene.
Explorarea democrației în și prin artă, un exercițiu creativ inedit la care au participat ambasadorii juniori ai celor două școli- ambasador ale Parlamentului European din CS, Colegiul Național ” Traian Lalescu” și Liceul de Arte. ART IN DEMOCRACY i- a transformat pe participanți în adevărați susținători ai principiilor libertății de exprimare prin artă în spațiul UE. #epascntlr
Meciul demonstrativ de debate “The pros and cons of adopting euro as currency in Romania” a adus față în față Guvernul și Opoziția care, în cadrul unor discursuri pro și contra, și- au susținut punctul de vedere pe tema ” Ar trebui ca moneda euro să fie adoptată în România?”. Voluntarii, viitori ambasadori EPAS , au oferit un adevărat regal celor aproape 100 de liceeni participanți la eveniment.
CNTLR continuă seria de întâlniri ale eurodeputaților cu adolescenții: doamna Maria Grapini i-a avut ca interlocutori pe cei 15 ambasadori juniori LMF- iști. Susţinătoare a drepturilor tinerilor, doamna europarlamentar Maria Grapini a participat online la dezbaterea cu titlul PRIORITĂȚI ȘI PROVOCĂRI ÎN UE unde au fost abordate teme precum importanța voluntariatului pentru dezvoltarea tinerilor, implicarea tineretului în lumea politică și adoptarea și promovarea corespunzătoare a valorilor Uniunii Europene.
Subiectul întâlnirii online EUVOTEX dintre ambasadorii juniori ai Colegiului Național ” Traian Lalescu” Reșița, școală ambasador a Parlamentului European, și omologii lor de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Reghin este analiză pertinentă a argumentelor pro și contra reducerii vârstei de participare la vot. #epascntlr
Ambasadorii juniori EPAS și colegii lor au vizitat virtual punctul central al democrației europene, Parlamentul European.
Dezbaterea cu tema “Statele Unite ale Europei”. Evenimentul a avut ca obiectiv conștientizarea tinerilor cu privire la profilul statelor membre ale UE în contextul noii politici mondiale. În cadrul dezbaterii au fost expuse idei și aspecte relevante pentru ceea ce Victor Hugo numea în 1849 ” les États Unis de l’ Europe”.
Atelierul informativ EU HISTORY are ca temă centrală istoria Uniunii Europene. Discuțiile interactive, pline de insight-uri valoroase sunt dublate de o activitate practică, un quizz adresat elevilor de clasa a XI- a din CNTLR. Explorând istoria UE participanții descoperă momentele cheie care au stat la baza comunității europene de astăzi.
Caravana DiscoverEu, inițiată de ambasadorii juniori și seniori ai CNTLR, își propune informarea liceenilor majori despre oportunitatea de a explora Europa, diversitatea, patrimoniul cultural, istoria și, mai ales, oamenii de pe întregul continent.
Diversitatea lingvistică, plurilingvismul, multilingvismul, învățarea limbilor străine în școală și pe durata întregii vieți sunt câteva din valorile Europei unite care au fost prezentate la activitatea ambasadorilor juniori și seniori CNTLR cu ocazia ZEL 2023: EUROPEAN DAY OF LANGUAGES- DIVERSITATE CULTURALĂ ȘI LINGVISTICĂ ÎN UE.
Activități 2022-2023
Actiune 9 mai 2023: Do you speak EUROPEAN?
Ambasadorii juniori și seniori ai CNTLR, în colaborare cu doamna prof. Simona Sandu, lansează prima ediție a concursului de eseuri consacrat Zilei Europei!
Ambasadorii juniori CNTLR și omologii lor de la Liceul de Arte ” Sabin Păuța” Reșița au scris o scrisoare către europarlamentarii români prin care le solicită să susţină activ și de acum înainte demersurile pentru aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Scrisoarea este semnată de zeci de liceeni simpatizanți ai politicii de extindere și de bună vecinătate UE.
Agenda europeană a Republicii Moldova e scrisă de tinerii ambasadori CNTLR- iști și de partenerii lor moldoveni de la Instituția publică Liceul ” Onisifor Ghibu” din Chișinău. Un dialog online care recunoaşte perspectiva europeană a Republicii Moldova și confirmă dorința împlinirii destinului firesc al statului vecin.
Domnul europarlamentar Rareș Bogdan, în dialog cu tinerii ambasadori ai Parlamentului european de la Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița. Dezbaterea online pe tema “Securitatea europeană” a fost un bun prilej de a dialoga pe teme precum obiectivele strategice ale securității europene, respectiv cooperararea dintre UE și NATO în contextul geopolitic actual.
Shine your light – Light up your city! Ambasadorii juniori și voluntarii EPAS de la Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița, școală ambasador a Parlamentului European, în vizită de studiu la Timișoara! Capitala europeană a culturii 2023 îi provoacă la un nou exercițiu care transformă cuvântul toleranță în apartenență la valorile europene comune.
Ambasadorii juniori și seniori ai CNTLR și colegii lor reciclează indiferența! Prioritate zero la nivel european, schimbările climatice si criza provocată de acestea i-a determinat pe LMF-iști să pună în practică un atelier…verde de igienizare a centrului orașului. Activitatea i-a antrenat pe liceeni de la Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița să contribuie la formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător prin curățarea și îngrijirea spațiilor verzi din oraș. Mai mult, coordonatorii activității plănuiesc amenajarea unui punct informativ la biblioteca școlii, spațiu completat periodic cu articole, desene, afișe, broșuri prin care se urmărește familiarizarea elevilor cu politica UE în ceea ce privește schimbările climatice. Jurnalul verde poate fi vizionat aici:https://padlet.com/milotinrares/CNTLR_RECICLAM_INDIFERENTA_EPAS_2023
Ambasadorii juniori ai Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița, școală ambasador a Parlamentului european și reprezentanţii Agenției Naționale Antidrog (ANA) din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș- Severin au susținut workshop-ul “Efectele consumului de droguri, la nivel legislativ, în UE”. La activitate au participat, alături de ambasadorii juniori și seniori ai CNTLR, și reprezentanții claselor a 11-a. Workshop-ul “Efectele consumului de droguri, la nivel legislativ, în UE” și-a propus să fie cadrul unei dezbateri cu privire la legislația UE în privința consumului și traficului de droguri. De asemenea, specialiștii Agenției Naționale Antidrog, doamna Adelina Mariana Rus – asistent Social și doamna Hanelore Daiana Krispin – subinspector de poliție – psiholog, au prezentat politicile publice în domeniul drogurilor în UE, sistemul integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială destinat consumatorilor de droguri, precum și activitățile specifice prevenirii consumului de droguri.
În 15 februarie 2023 s-a derulat concursul “U.E.EVERYDAY” ,o nouă activitate din Campania de comunicare și informare EURODYSSÉE a Colegiului Național ” Traian Lalescu” Reșița – Școală ambasador a Parlamentului european! Bobocii claselor a IX-a B și D s-au antrenat într- o serie de funnygames pe tema “UE în viața noastră de zi cu zi” din “Europe@school – Lecții interactive despre Uniunea Europeană”.
Prima activitate EPAS din 2023- meciul de dezbateri cu moțiunea: Acest guvern crede că toate persoanele sunt egale oricât ar fi de bogate.
EURODYSSEE- SESIUNE DE INFORMARE desfășurată în data de 28.11.2022 i-a familiarizat pe LMF-iști cu statele membre ale UE și cu instituțiile Uniunii Europene. Ambasadorii juniori au lucrat în echipe pentru a prezenta bobocilor, elevi ai claselor 9 B și 9 D, prin imagini și jocuri atractive de tip PP și Kahoot, realitatea Europei din anul de grație 2022. Exercițiile și prezentările non conformiste au stimulat curiozitatea elevilor în identificarea specificului țărilor care sunt astăzi membre ale UE și în cunoașterea pionierilor și a instituțiilor europene.
CĂLĂTORI PRIN EUROPA- 28.09.2022 – Ambasadorii juniori și seniori ai CNTLR au răspuns inițiativei de a marca Anul European al Tineretului prin promovarea diversității culturale și lingvistice a Europei. Parcurgerea, împreună cu elevii claselor a IX-a și a X-a a și cu ambasadorii senior, a quiz-ului de pe site-ul www.linguatest.ro a completat excursia…lingvistică prin Europa începută la orele de limbi străine și a permis testarea cunoștințelor lingvistice și de cultură generală la început de an școlar!
Activități 2021-2022
UNIUNEA CELOR 27 ÎN CULORI – Prima sesiune de informare despre statele membre UE și PARLAMENTUL EUROPEAN s-a desfășurat online, prin intermediul aplicației Padlet. https://padlet.com/cntlrresitaeveniment/uniuneacelor27inculori. Alături ambasadorii juniori, direct implicați în activități, alți 45 de liceeni au pregătit materiale inedite de prezentare a celor 27 de țări membre UE și a insituțiilor europene în limba engleză și în limba română. Sesiunea de informare a fost urmată de o sesiune de întrebări-răspunsuri de tip Kahoot!- față în față organizată de ambasadorii junior și seniori ai CNTLR.
TOUJOURS L’EUROPE – Sesiunea de întrebări și răspunsuri despre instituțiile UE i-a provocat pe participanți la un exercițiu online de re-descoperire a realității instituționale europene.
QUIZ EUROPE – QUIZZ-ul ambasadorilor juniori CNTLR a completat fericit tabloul creionat de tinerii ambasadori în cadrul activității TOUJOURS L’EUROPE.https://create.kahoot.it/share/toujours-l-europe/a30757a6-952b-40fc-bfb8-65ac7ede4cc9
EUROPEANS VALUES – Structurat pe prezentarea valorilor UE, workshop-ul EUROPEAN VALUES a oferit o serie de exemple care au prezentat cu mare acuratețe partea teoretică dezvoltând o dinamică aparte ședinței de lucru. Elevii clasei a X-A și a XI-a nu au întârziat să aducă în discuție o serie de problematici specifice temei. Astfel ei au a primit răspunsuri detaliate din partea ambasadorilor juniori prezenți și au dezbătut valorile europene cuprinse în Convenția europeană a drepturilor omului. Jocurile interactive de tip Kahoot ! au concretizat exercițiul de democrație la care au participat elevii colegiului nostru. LET’S PLAY TODAY!!!! ,,European Values” made in CNTLR, workshopul organizat de ambasadorii juniori și seniori ai liceului și de elevii claselor a X-a C, a X-a D și a XI-a D, a concretizat identitatea tânărului european prin jocuri interactive.
CETĂȚENII EUROPEI ȘI STATUL DE DREPT(II) – Împreună cu elevii claselor a IX-a A, a IX-a D, şi a XI-a s-a discutat despre instituţiile statului de drept prin joc şi simulare. Prezența d-lui Andrei Szabo, jurist, preşedintele Asociaţiei Euroland Banat și a d-lui Ovidiu Rădoi, fost senator, i-a pregătit pe elevi să fie cetățeni responsabii și informați.
SCRISORI CĂTRE UN EUROPARLAMENTAR – Scrisoarea virtuală adresatăeuroparlamentarului XX de către ambasadorii juniori CNTRL a fost gândită ca o posibilă viitoare invitație la dezbateri pe teme diverse, de actualitate în UE și nu numai. 9 MAI- CETĂȚENII EUROPEI ȘI STATUL DE DREPT(I) Activitatea prezintă modul în care au reușit parlamentarii noștri juniori și seniori, alături de elevii claselor a IX-a și a X-a, să obțină votul de încredere pentru un pașaport al unității în diversitate.
MY EUROPE – concursul online de fotografie MY EUROPE a reunit elevii CNTLR și elevii Institutului Public Liceul Onisifor Ghibu din Chișinău, Republica Moldova, care au postat zeci de fotografii reprezentând locul preferat din Europa. Câștigătorii concursului au fost anunțați pe pagina de Instagram și au pus bazele unui parteneriat educațional de interes în noul context geo-politic european.
VOT ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN- EXERCIȚIU DE DEMOCRAȚIE PRIN JOC DE ROL – Un exercițiu de democrație prin joc de rol care a permis participanților să susțină și să voteze moțiunea de aderare a unei țări la UE(obiectul ședinței a fost acceptarea Ucrainei n UE).
MAKE PEACE NOT WAR- introducere în tema dezinformării. Autoritățile ruse prezintă în mod voit eronat războiul pe care l-au provocat în Ucraina. Mass-media pro-Kremlin intensifică dezinformarea inclusiv în ceea ce privește rolul Uniunii Europene și al NATO în acest conflict. MAKE PEACE NOT WAR este sloganul sub care ambasadorii junior și seniori CNTLR analizează, într-o altfel de introducere în tema dezinformării, cele mai periculoase fake news-uri legate de război.
UNIUNEA CELOR 27 ÎN CULORI, prima sesiune de informare despre statele membre UE și PARLAMENTUL EUROPEAN din acest nou an școlar la CNTLR, s-a desfășurat online, prin intermediul aplicației Padlet. Alături de cei 17 ambasadori juniori, direct implicați în activități, alți 45 de liceeni care au pregătit materiale inedite de prezentare a celor 27 de țări membre UE și a insituțiilor europene în limba engleză: “Uniunea celor 27 in culori” – acțiune desfășurată în data de 14 decembrie 2021 —> https://padlet.com/cntlrresitaeveniment/uniuneacelor27inculori
TOUJOURS L’ EUROPE, sesiunea de întrebări și răspunsuri despre instituțiile UE, i-a provocat pe participanți la un exercițiu online de re-descoperire a realității instituționale europene. QUIZZ-ul ambasadorilor juniori CNTLR a completat fericit tabloul creionat de tinerii ambasadori.
Structurat pe prezentarea valorilor UE, workshop-ul EUROPEAN VALUES a oferit o serie de exemple care au prezentat cu mare acuratețe partea teoretică dezvoltând o dinamică aparte ședinței de lucru. Elevii clasei a X-A și a XI-a nu au întârziat să aducă în discuție o serie de problematici specifice temei. Astfel ei au a primit răspunsuri detaliate din partea ambasadorilor juniori prezenți și au dezbătut valorile europene cuprinse în Convenția europeană a drepturilor omului. Jocurile interactive de tip kahoot au concretizat exercițiul de democrație la care au participat elevii colegiului nostru.
Autoritățile ruse prezintă în mod voit eronat războiul pe care l- au provocat în Ucraina. Mass- media pro-Kremlin intensifică dezinformarea inclusiv în ceea ce privește rolul Uniunii Europene și al NATO în aceste zile însângerate.
MAKE PEACE NOT WAR, iată sloganul sub care ambasadorii juniori și seniori ai Colegiului Național Traian Lalescu Reșița, ȘCOALĂ AMBASADOR A PARLAMENTULUI EUROPEAN, analizează, într- o altfel de introducere în tema dezinformării, cele mai periculoase fake news- uri legate de războiul din Ucraina.
Maraton:1-4 martie 2022
Vot în Parlamentul European, 23 martie, ora 11. Exercițiu de democrație prin joc de rol la Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița. Susținerea și votarea unei moțiuni de aderare a unei țări la Uniunea Europeană. (Obiectul ședinței este acceptarea Ucrainei în UE).
#wearelmf💛💙
Ambasadorii juniori și seniori, LMF- iști cu acte în regulă, serbează Ziua Europei într- un mod inedit: concursul de fotografie MY EUROPE! Alaturi de ei, partenerii din Chișinău, Republica Moldova, elevii și profesorii Instituției Publice Liceul Teoretic ” Onisifor Ghibu”.
Activitățile anului 2021
AMAZING EUROPE- LUNA EUROPEANĂ A LMF-iștilor derulată în perioada aprilie-mai 2021 a prezentat 8 proiecte online și 2 offline cu teme legate de modul de funcționare a Parlamentului European, diseminare de informații sau activități dedicate Zilei Europei care au făcut deliciul participanților. Ambasadorii juniori și seniori au participat online, prin intermediul platformei Google Meet, la întâlniri care au pregătit sesiunile de informare despre istoria și valorile UE – obligatorii pentru menținerea titulaturii Școală-ambasador a Parlamentului European.
I JUST WANT TO BE FREE- inspiraţi de mesajul celor de la QUEEN, conştienţi de importanța facilitării liberei circulații fără discriminare, prin intermediul unei adeverințe securizate și interoperabile, în format digital sau pe suport de hârtie, CNTLR-iştii, ambasadori juniori şi seniori EPAS au prezentat colegilor lor din online eforturile EP de a adopta adeverința electronică verde, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei.
EUROPA QUIZ CNTLR, webminarul “FRANÇAIS D’EUROPE”, istoria Uniunii Europene în limba franceză, webinarul EUROPE DAY BY DAY s-au definit ca fiind acele momentele în care elevii regăsesc UE în viața lor de zi cu zi. Prezentările interactive și chestionarele online au provocat participanții la noi experiențe.
ANSWERS SMART INTERVIEWS, un exercițiu de comunicare inedit prin care ambasadorii de la Colegiul Național “Traian Lalescu“ Reșița au descoperit, alături de colegii lor, ce înseamnă să fii deputat în PE. Subiectul ales: politica UE în materie de securitate și sănătate în traficul de substanțe interzise și ale consumului de droguri.Tema centrală a discuției este contextul actual, favorabil accentuarii propriilor vulnerabilități.
Prin “If It’s 9th May, This Must Be Europe“, ambasadorii juniori CNTLR au sărbătorit online, de Ziua Europei, diversitatea muzicală europeană. Aceștia au ales 27 de melodii reprezentative, una pentru fiecare din cele 27 țări membre UE, au activat canalul YOUTUBE AMAZING EUROPE iar link-ul playlist-ului Europa’ s songs https://youtube.com/channel/UC6wB9xc0eRb4Vd9xQC2NGVw a fost postat pe rețele de socializare. Interpretarea originală la chitară a piesei lui Carlos Santana- EUROPA, atent și special pregătită de Tudor și Mihai, sub titlul Europa- cover CNTLR- 9 MAI 2021 a completat cadrul festiv(https://fb.watch/5mKzYMhPXU/) iar videoclipul “Bucăți de suflet pentru Europa“ a desăvârșit atmosfera de sărbătoare într-o altfel de activitate, individual asumată, surprinzând spiritul Europei pe chipurile adolescenților reșițeni. https://fb.watch/5mKvGuvLWW/.
Echipa ambasadorilor
AMBASADORI JUNIORI:
ADRIANA SORINA GROZA
ANA DARIA FÎC
DARIA LARISA MIUŢA
DEYAN GEORGE IOVANOVICI
FLORENTIN PETRU JUCA
MIHAI DUMITRU
ROBERT CRISTIAN CODILĂ
RĂZVAN CENUŞE
TEODORA ŞTEFANIA ZMEU
TUDOR BOŞCU
TUDOR DRAGOŞ MINDA
VLAD IONUŢ MÎŢU
IOANA TOADER
AMALIA COLȚAN
DARIA MARIA BEJENARIU
DARIA MINCAN
NAOMI BALAMAT
SONIA BRĂILA
ALEXANDRU MOLIN
RAREȘ GEORGE MILOTIN
MIHAI BOGDAN
ROBERT CHIRA
AMBASADORI SENIORI:
CAMELIA MARIA RADOVAN
LUMINIŢA BROASCĂ
ELENA IVAN
MIHAELA CRINA
ADRIAN DOXAN