CNTLR – Școală ambasador a Parlamentului european

Activitățile anului 2021

AMAZING EUROPE- LUNA EUROPEANĂ A LMF-iștilor derulată în perioada aprilie-mai 2021 a  prezentat 8 proiecte online și 2 offline cu teme legate  de modul de funcționare a Parlamentului European, diseminare de informații sau activități dedicate Zilei Europei care au făcut deliciul participanților. Ambasadorii juniori și seniori   au participat  online, prin intermediul platformei Google Meet, la  întâlniri  care au pregătit sesiunile de informare despre istoria și valorile UE – obligatorii pentru menținerea titulaturii Școală-ambasador a Parlamentului European.

I JUST WANT TO BE FREE- inspiraţi de  mesajul celor de la QUEEN, conştienţi de  importanța facilitării liberei circulații fără discriminare, prin intermediul unei adeverințe securizate și interoperabile, în format digital sau pe suport de hârtie,  CNTLR-iştii, ambasadori juniori şi seniori  EPAS au prezentat colegilor lor din online  eforturile EP de a  adopta adeverința electronică verde, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei.

EUROPA QUIZ CNTLR, webminarul “FRANÇAIS D’EUROPE”, istoria  Uniunii Europene în limba franceză, webinarul EUROPE DAY BY DAY s-au definit ca fiind   acele momentele în care elevii regăsesc UE în viața lor de  zi cu zi. Prezentările interactive și  chestionarele online au provocat  participanții la noi experiențe.

ANSWERS SMART INTERVIEWS, un exercițiu de comunicare inedit prin care ambasadorii de la Colegiul Național “Traian Lalescu“ Reșița au descoperit, alături de colegii lor, ce înseamnă să fii deputat în PE. Subiectul ales: politica UE în materie de securitate și sănătate în traficul de substanțe interzise și ale consumului de droguri.Tema centrală a discuției este contextul actual, favorabil accentuarii propriilor vulnerabilități.

Prin “If It’s 9th May, This Must Be Europe“, ambasadorii juniori CNTLR au  sărbătorit online, de Ziua Europei, diversitatea muzicală europeană. Aceștia au ales 27 de  melodii reprezentative, una pentru fiecare  din cele 27 țări membre UE, au activat canalul YOUTUBE AMAZING EUROPE iar  link-ul playlist-ului Europa’ s songs https://youtube.com/channel/UC6wB9xc0eRb4Vd9xQC2NGVw a fost postat  pe rețele de socializare. Interpretarea  originală la chitară  a piesei lui Carlos Santana- EUROPA, atent și special pregătită de Tudor și Mihai, sub titlul Europa- cover CNTLR- 9 MAI 2021 a  completat cadrul festiv(https://fb.watch/5mKzYMhPXU/)  iar videoclipul  “Bucăți de suflet pentru Europa“ a desăvârșit atmosfera de sărbătoare într-o altfel de activitate, individual asumată, surprinzând spiritul Europei pe chipurile  adolescenților reșițeni. https://fb.watch/5mKvGuvLWW/.

Activități 2021-2022

UNIUNEA CELOR 27 ÎN CULORI, prima sesiune de informare despre statele membre UE și PARLAMENTUL EUROPEAN din acest nou an școlar la CNTLR, s-a desfășurat online, prin intermediul aplicației Padlet. Alături de cei 17 ambasadori juniori, direct implicați în activități, alți 45 de liceeni care au pregătit materiale inedite de prezentare a celor 27 de țări membre UE și a insituțiilor europene în limba engleză: “Uniunea celor 27 in culori” – acțiune desfășurată în data de 14 decembrie 2021 —> https://padlet.com/cntlrresitaeveniment/uniuneacelor27inculori

TOUJOURS L’ EUROPE, sesiunea de întrebări și răspunsuri despre instituțiile UE, i-a provocat pe participanți la un exercițiu online de re-descoperire a realității instituționale europene. QUIZZ-ul ambasadorilor juniori CNTLR a completat fericit tabloul creionat de tinerii ambasadori.

Structurat pe prezentarea valorilor UE, workshop-ul EUROPEAN VALUES a oferit o serie de exemple care au prezentat cu mare acuratețe partea teoretică dezvoltând o dinamică aparte ședinței de lucru. Elevii clasei a X-A și a XI-a nu au întârziat să aducă în discuție o serie de problematici specifice temei. Astfel ei au a primit răspunsuri detaliate din partea ambasadorilor juniori prezenți și au dezbătut valorile europene cuprinse în Convenția europeană a drepturilor omului. Jocurile interactive de tip kahoot au concretizat exercițiul de democrație la care au participat elevii colegiului nostru.

Autoritățile ruse prezintă în mod voit eronat războiul pe care l- au provocat în Ucraina. Mass- media pro-Kremlin intensifică dezinformarea inclusiv în ceea ce privește rolul Uniunii Europene și al NATO în aceste zile însângerate.
MAKE PEACE NOT WAR, iată sloganul sub care ambasadorii juniori și seniori ai Colegiului Național Traian Lalescu Reșița, ȘCOALĂ AMBASADOR A PARLAMENTULUI EUROPEAN, analizează, într- o altfel de introducere în tema dezinformării, cele mai periculoase fake news- uri legate de războiul din Ucraina.
Maraton:1-4 martie 2022

Vot în Parlamentul European, 23 martie, ora 11. Exercițiu de democrație prin joc de rol la Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița. Susținerea și votarea unei moțiuni de aderare a unei țări la Uniunea Europeană. (Obiectul ședinței este acceptarea Ucrainei în UE).

#wearelmf💛💙

Ambasadorii juniori și seniori, LMF- iști cu acte în regulă, serbează Ziua Europei într- un mod inedit: concursul de fotografie MY EUROPE! Alaturi de ei, partenerii din Chișinău, Republica Moldova, elevii și profesorii Instituției Publice Liceul Teoretic ” Onisifor Ghibu”.


Echipa ambasadorilor

AMBASADORI JUNIORI:

ADRIANA SORINA GROZA

ANA DARIA FÎC

DARIA LARISA MIUŢA

DEYAN GEORGE IOVANOVICI

FLORENTIN PETRU JUCA

MIHAI DUMITRU

ROBERT CRISTIAN CODILĂ

RĂZVAN CENUŞE

TEODORA ŞTEFANIA ZMEU

TUDOR BOŞCU

TUDOR DRAGOŞ MINDA

VLAD IONUŢ MÎŢU

ALEXANDRA TELESCU

ALICE NICOLAESCU

DARIA  MARIA BEJENARIU

ANAMARIA MUSTEAŢĂ

ALEXANDRU MOLIN

RAREȘ GEORGE MILOTIN

MIHAI BOGDAN

ROBERT CHIRA

AMBASADORI SENIORI:

CAMELIA MARIA RADOVAN

LUMINIŢA BROASCĂ

ELENA IVAN

MIHAELA CRINA

ADRIAN DOXAN