Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița este unul dintre cei 25 de candidați la titlul de „Școală-Ambasador a Parlamentului European”. Echipa de proiect e formată din AMBASADORII JUNIORI Pintea Mircea Ion, Iovănică Iustin, Crihan Anita, Lupșa Francesca, Gheață Deliana, Davidescu Olivia, Munteanu Iulia, Cocon Estera, Timișan Dana, Novakovic Nikoleta, Bogdan Alexandra, Cojocaru Andreea, Merșa Srecko, Panescu Georgiana, Voin Vali și AMBASADORII SENIORI prof. Bejan Otilia, Gașpar Loredana, Lungu Mihaela Persida, Badea Anca și Radovan Camelia Maria. Candidatura pentru obținerea titulaturii de școală-ambasador reprezintă ocazia de a promova și dezvolta valorile europene fundamentale, egalitatea de șanse prin dialog și flexibilitate, adaptabilitatea la dinamica procesului de educație și formarea în context european, totul într-un demers multiacțional de încredere, respect și toleranță față de valorile europene.
Acțiunea intitulată ABC-ul EUROPEI a facilitat familiarizarea tinerilor cu simbolurile țărilor care formează astăzi Uniunea Europeană. TOCI, mascota CNTLR a respectat dress code-ul galben- albastru și, împreună cu cei aproximativ 100 de liceeni prezenți la acțiune, a dansat și a cântat evergreen-urile trupei QUEEN, una din formațiile rock legendare ale Europei.
Amfiteatrul CNTLR a devenit neîncăpător pentru QUIZ-ul MADE IN EUROPE pregătit pentru elevii claselor a IX-a și a X-a de către tinerii viitori ambasadori. Interesul participanților a fost recompensat cu brățari…europene, produse handmade ale ambasadorilor juniori confecționate într-un atelier de creație anterior, brățări care reprezintă drapelele țărilor membre UE.
Avându-i ca invitați pe reprezentanții Fundației Student Plus – Centrul Europe Direct Timișoara( partener în cadrul proiectului iDebate, cofinanțat prin Programul “Europa pentru cetățeni” al Uniunii Europene) ambasadorii seniori și juniori au marcat cea de-a treia acțiune a candidaturii lor pentru obținerea titlului de Școală ambasador al PE, ARTA DIALOGULUI ÎN NOUA ERĂ INSTITUȚIONALĂ. LMF-iștii au susținut participarea tinerilor la vot prin prezentări interactive despre grupurile politice din PE, portretul virtual al unui europarlamentar și au simulat, împreună cu alți aproximativ 100 de liceeni, votul prin acțiunea MY VOTE.
Programul se va desfășura în perioada noiembrie 2017-iunie 2018 și va mai cuprinde cel puțin două sesiuni de informare, dezbateri, workshop-uri şi aplicaţii practice. Cel mai amplu eveniment din cadrul competiţiei va avea loc în 9 mai, de Ziua Europei.
În urma activităților derulate cu acest scop în anul școlar anterior, Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița a obținut titlul de “Școală-ambasador a Parlamentului European” prin participarea la Programul EPAS, care va fi continuat în școala noastră de echipa de implementare: ambasadorii juniori și seniori ai instituției de învățământ. Astfel, ne propunem menținerea vie a parteneriatelor deja începute, precum și aprofundarea tututor informațiilor prezentate în acțiunile precedente, în raport cu importanța acestora în societatea europeană actuală. Modul de funcționare a Uniunii Europene, instituțiile și cele mai marcante personalități ale acesteia, contactul cu spațiul public european sunt elementele care vor defini parcrursul CNTLR în al doilea an de implementare. Prin toate acestea, elevii își vor defini ideea de implicare civică, dar vor înțelege responsabiltatea lor în calitate de viitori cetățeni cu drept de vot. Funcționalitatea unei societăți se bazează pe aspectele prezentate mai sus, acesta fiind motivul pentru care ele sunt esențiale unei educații civice sedimentate. [supsystic-gallery id=21]