Capela

IMG_8757

O casă a iubirii creștine

A fost odată un loc în care credința era din plin, iar credincioși erau la tot pasul. Oamenii de toate vârstele simțeau nevoia unui refugiu, unor ziduri între care să se despartă de grijile zilnice și de toate gândurile rele ce străbăteau școala. Da, este vorba despre o școală, despre Colegiul Național ”Traian Lalescu” din Reșița. Orele de religie aveau loc în cabinetul de religie atunci existent, însă atmosfera se apropia mai mult de cea din clasă decât de cea dintr-o biserică.
Pe măsură ce profesorii și elevii s-au implicat mai mult în proiectele ecumenice și în lupta pentru unitate, tot mai mare era nevoia ca un astfel de loc să apară. Zeci de elevi ai colegiului și-au luat angajamentul de a transmite mai departe iubirea creștină și de a fi cei dintâi care spun ”pace!”. Aceștia au participat la numeroase întâlniri ecumenice precum cele 4 tabere ecumenice de la Loreto (Italia), ”Da EurHope a EurHome”, întâlnirea mondială a tinerilor pentru unitate, ”Genfest”, pelerinaje în Italia, Săptămâna Ecumenică de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Pesaro (Italia), dar și multe altele asemenea. Tinerii implicați, alături de Pr. Prof. Nicolae Chiosa, sunt parte dintr-un întreg, iar acest întreg crește pe zi ce trece. Tocmai de aceea în fiecare an sunt din ce în ce mai mulți tineri interesați să se implice în astfel de activități care lasă în urmă mai mult decât simple amintiri.
Sufletele îmbibate în credință și flacăra speranței ce arde înăuntrul fiecăruia sunt sutele de motive pentru care capela Colegiului Național ”Traian Lalescu” a apărut ca și o fortăreață a gândurilor și a sentimentelor tuturor. E un loc simplu și modern în același timp, un loc în care ne apropiem, deși la distanță, de prietenii din alte țări, o clasă în care învățăm cum să-L iubim mai mult pe Dumnezeu. Capela are 2 hramuri: în 6 decembrie – Sf. Nicolae – și în 30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi. Pentru prima oară a fost sfințită la data de 5 decembrie 2011. În 29 ianuarie anul acesta a fost sfințită din nou, la ambele evenimente fiind prezent Prea Sfințitul Episcop Lucian Mic. Au fost prezenți, de asemenea, și Părintele Protopop Nicolae Mirișan, domnul director Ghimboașă Pavel, președintele comitetului de părinți al școlii – doamna Manuela Ciobanu – și doamna arhitect, care au fost alături de Pr. Prof. Nicolae Chiosa în acest proiect măreț și al căror ajutor a contat și contează enorm.
Astăzi există acel loc în care ne putem regăsi pe noi înșine în ceața care ne înconjoară viețile. A apărut harta către sufletul nostru. Miros de tămâie, lumina unei lumânări și o voce care-și cântă credința în surdină: e imaginea un vis împlinit, pictură a casei iubirii creștine.

Preot prof. Nicolae Chiosa


[print_gllr id=855]
Inapoi